۱۴۰۳ بهمن ۲, سه‌شنبه

از فراخوان اعتصاب عمومی در کردستان حمایت میکنیم

 بیانیه در حمایت از فراخوان اعتصاب عمومی در کردستان

فراخوان احزاب و نیروهای سیاسی کردستان ایران برای اعتصاب عمومی در روز چهارشنبه، ۳ بهمن ۱۴۰۳

احزاب و نیروهای سیاسی کردستان ایران، در واکنش به وضعیت نگران‌کننده اقتصادی، اجتماعی و سرکوب سیاسی که زندگی مردم کردستان و ایران را دشوار کرده است، خواستار برگزاری اعتصاب عمومی در سراسر کردستان در روز چهارشنبه، ۳ بهمن ۱۴۰۳ شده‌اند. این اعتصاب به‌ویژه در اعتراض به صدور احکام اعدام برای ده‌ها فعال سیاسی و خطر قریب‌الوقوع اعدام دو زندانی سیاسی، پخشان عزیزی و وریشه مرادی، اعلام شده است.

در این فراخوان، احزاب سیاسی کرد ایرانی بر لزوم اتحاد مردم برای نشان دادن قدرت جمعی و جلوگیری از اعدام زندانیان تأکید کرده‌اند.

این اقدام مدنی و مسالمت‌آمیز، بار دیگر روحیه مقاومت و مبارزه برای آزادی و برابری را به نمایش می‌گذارد و به جنبش‌های اعتراضی سراسر ایران پیام همبستگی و پایداری منتقل می‌کند.

ما در همبستگی فراگیر برای آزادی و برابری در ایران و کنگره ملیتهای ایران فدرال حمایت کامل خود را از این فراخوان اعلام می‌کنیم. این حرکت نه ‌تنها صدای مردم کردستان و سراسر ایران را در برابر بی‌عدالتی و خشونت بلندتر خواهد کرد، بلکه تلاش برای نجات جان انسان‌هایی است که با خطر اعدام مواجه‌اند.

ما باور داریم که اعتصاب عمومی یک ابزار قدرتمند برای نشان دادن اتحاد مردم و مطالبه حقوق انسانی است. این اقدام، در کنار انواع اعتراضات دیگر، می‌تواند پیام روشنی به رژیم حاکم بر ایران برساند که مردم کردستان و سراسر ایران در برابر ظلم و ستم سکوت نخواهند کرد و برای دفاع از آزادی، عدالت و زندگی شرافت‌مندانه فرزندانشان ایستاده‌اند.

پیروز باد اتحاد و همبستگی میان همه مردمان و ملیتهای تحت ستم در ایران

نه به اعدام، نه به سرکوب

کنگره ملیتهای ایران فدرال

همبستگی فراگیر برای آزادی و برابری در ایران

(ائتلاف سیاسی متشکل از چهارده حزب، سازمان و جریان سیاسی)

1 بهمن 1403 برابر با 20 ژانویه 2025

۱۴۰۳ دی ۲۷, پنجشنبه

درراه نجات جان پخشان عزیزی و وریشه مرادی همکاری کنیم

برای نجات جان پخشان عزیزی و وریشه مرادی هم صدا شویم

حکومت اسلامی ایران در طول ٤٦ سال گذشته خواسته‌ها و مطالبات مردم را تنها با سرکوب و زندان و شکنجه و اعدام پاسخ داده است.

بر أساس گزارشات مجامع حقوق بشری در سال ٢٠٢٤ بیش از ۹۰۱ نفر که ۳۱ نفر آن زن بوده‌اند در زندا‌‌ن‌های رژیم اسلامی به دار آویخته شده‌اند و در حال حاضر بسیاری از زندانیان سیاسی در معرض خطر اعدام هستند، از جمله ، پخشان عزیزی، وریشه مرادی، بابک علی پور، پویا قبادی بیستونی، عباس ویس، عباس (مجاهد) کورکور، بهروز احسانی، مهدی حسنی، علي مجدم، حبيب دريس، معين خنفري، عدنان غبيشاوي.

حکومت اسلامی پخشان عزیزی را به اتهام شرکت در گروه تروریستی محکوم به اعدام کرده است. در حالی که پخشان عزیزی، اهل مهاباد و فارغ‌التحصیل مددکاری اجتماعی از دانشگاه علامه طباطبایی تهران بوده و پس از حمله داعش به «روژئاوا» در کردستان سوریه به عنوان مددکار اجتماعی به کمک آوارگان جنگی در این منطقه شتافت. وی پس از مدتی به ایران بازگشت و از تاریخ ١٣ مرداد ١٤٠٢دستگیر و زندانی شده است.

سیاست “عمق راهبردی” جمهوری اسلامی که حکومت‌گران این همه به آن می‌بالیدند و هزینه‌های هنگفتی هم به مردم تحمیل کردند، به دنبال ضربات سختی که حماس و حزب الله لبنان متحمل شده‌اند و به ویژه با سقوط دولت سوریه و فرار اسد به روسیه، ضربات سختی خورده است و منقبض شده است. در چنین شرائطی حکومت با بحران اقتصادی شدیدی دست به گریبان است. تحریم‌ها مزید بر علت شده‌اند، گرانی بیداد می‌کند و قیمت‌ها مدام افزایش می‌یابد. بیکاری و دشواری تامین معاش روزانه کمر مردم را خرد کرده است. اعتراضات کارگران، بازنشستگان، معلمان، دانشجویان، مالباختگان و دیگر اقشار مردم در شهرهای مختلف ایران روزانه ادامه دارد.

حکومت اسلامی سرکوبگر در ایران که در داخل کشور با بحران‌های عمیق در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دست به گریبان است، و درمنطقه کاملا تضعیف شده است ، درهراس از جنبش‌های اجتماعی و اعتراضی و بخصوص جنبش «زن، زندگی ، آزادی»، مذبوحانه می کوشد، با افزایش اعدام‌ها و ایجاد ترس و وحشت مانع از برآمد این جنبش‌ها شود.

ما، دو ائتلاف سیاسی «همبستگی فراگیر» و «کنگره ملیت‌های ایران فدرال» بر این باوریم که حکم «اعدام» مجازاتی است غیر انسانی و باید با جدیت بسیار در جهت لغو حکم «اعدام» به مثابه «قتل دولتی» از قوانین قضائی تلاش کرد.

ما، صدور حکم اعدام برای «پخشان عزیزی » و «وریشه مرادی» و تمامی مبارزین راه آزادی و دمکراسی را محکوم کرده و خواهان آزادی تمامی زندانیان سیاسی هستیم. ما از همه مردم و نیروهای سیاسی آزادی‌خواه و دمکرات می‌خواهیم تا صدای اعتراض خود را بلند کرده و از هر وسیله‌ای برای انعکاس آن در عرصه بین‌المللی کوتاهی نکنند. همچنین اعضاء و هوادارن دو ائتلاف «همبستگی فراگیر» و «کنگره ملتهای ایران فدرال»، بایستی در فعالیت‌ها و سازماندهی اعتراضی در خارج از کشور علیه حکم اعدام پخشان عزیزی و دیگر مبارزین زیر حکم اعدام، فعالانه شرکت کنتد.

 

کنگره ملیت های ایران فدرال

همبستگی فراگیر برای آزادی و برابری در ایران

(ائتلاف سیاسی متشکل از چهارده حزب، سازمان و جریان سیاسی)

٢٥ دیماه ۱۴۰۳ / پانزده ژانویه ٢٠٢٥  

 https://hambastegi.de/ 

۱۴۰۳ دی ۲۶, چهارشنبه

فیلم دانه انجیر معابد رسولف نامزد جایزه شد

 «دانه انجیرمعابد» نامزد جایزه بفتا شد؛ پیشتازی «مجمع کاردینال‌ها» و «امیلیا پرز»  

رادیو فردا ۲۶/دی/۱۴۰۳ : فیلم «دانه انجیر معابد» محمد رسول‌اف نامزد دریافت جایزۀ معتبر بفتا شد؛ جایزه‌ای که به اسکار بریتانیا معروف است.

نام این فیلم روز چهارشنبه ۲۶ دی درمیان نامزدهای بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان جوایز بفتا اعلام شد.

فیلم «دانه انجیر معابد» که بدون دریافت مجوزهای حکومت ایران و به‌صورت زیرزمینی ساخته شده، پیشتر برندۀ جایزۀ ویژۀ داوران جشنوارۀ کن ونامزد دریافت جوایز گلدن گلوب ۲۰۲۵ هم شده بود.

فیلم‌های «امیلیا پرز»، «هنوز اینجا هستم»، «همۀ آن‌چه نور تصور می‌کنیم» و «نی‌کپ» دیگر نامزدهای اعلام‌شده در بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان هستند.

دوفیلم «مجمع کاردینال‌ها» و«امیلیا پرز» بیشترین تعداد نامزدی را درمیان نامزدهای نهایی جوایز بفتای۲۰۲۵دارند؛ «مجمع کاردینال‌ها» ساختۀ ادوارد برگر در۱۲رشته و فیلم موزیکال «امیلیا پرز» اثر ژاک اودیار نیز در۱۱ رشته نامزد شده‌اند.

برندگان این جوایز روز ۲۸ بهمن امسال در مراسمی شهر لندن معرفی خواهند شد.

داستان فیلم «دانه انجیر معابد» آقای رسول‌اف که به نمایندگی از آلمان در رقابت‌های اسکار ۲۰۲۵ نیز شرکت می‌کند، درباره یک قاضی دادگاه انقلاب تهران است که گم شدن اسلحه‌اش درمیانهٔ اعتراض‌های سراسری سال۱۴۰۱ باعث سوءظن وبدگمانی‌اش به همسر و دو دختر جوانش می‌شود.

https://www.radiofarda.com/a/bafta-2025-final-nominees/33276739.html

. < بیشتر در این باره: «درخت انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف در فهرست نامزدهای اولیه اسکار

۱۴۰۳ دی ۲۱, جمعه

سال 2024 گرمترین سال ثبت شده درتاریخ

سال ۲۰۲۴ گرم‌ترین سال ثبت‌شده درتاریخ اعلام شد؛ فراتر از حد توافق جهانی

فردا، جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ – 10یانوار 2025 : آثار مخرب تغییرات اقلیمی اکنون در تمام نقاط کرهٔ زمین قابل مشاهده است و ساکنان آن را، از ثروتمندترین تا فقیرترین کشورها، تحت تأثیر خود قرار داده است.

میانگین دمای کرهٔ زمین برای نخستین بار درسال ۲۰۲۴ یک و شش‌دهم درجه سانتی‌گراد گرم‌تر از دوران پیش از انقلاب صنعتی شد و از حد خطرناکی که به صورت بین‌المللی توافق شده بود از آن فراتر نرود، گذر کرد.

داده‌های سازمان تغییرات اقلیمی کوپرنیکوس اتحادیهٔ اروپا نشان می‌دهد که دمای متوسط کرهٔ زمین در سال ۲۰۲۴، با افزایش یک‌دهم درجه‌ای به‌نسبت سال گذشته، به حدی رسیده که تاکنون انسان‌ مدرن آن را تجربه نکرده بود.

این عدد بیش از متوسط دمای کرهٔ زمین درفاصلهٔ سال‌های ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ میلادی است که به دوران پیش از انقلاب صنعتی معروف است؛ درست پیش از زمانی که انسان شروع به سوزاندن سوخت‌های فسیلی و انتشار گستردهٔ دی‌اکسید کربن در محیط زیست خود کرد.

دولت‌های جهان در سال ۲۰۱۵ و در چارچوب توافق‌نامهٔ پاریس متعهد شده بودند که از افزایش میانگین دمای زمین بیش از ۱.۵ درجهٔ سانتی‌گراد به‌نسبت دوران پیش از انقلاب صنعتی جلوگیری کنند تا از فجایع اقلیمی شدیدتر و هزینه‌برتر جلوگیری کنند.

دفتر هواشناسی بریتانیا نیز گذر از مرز یک‌ و نیم درجه سانتی‌گراد در سال ۲۰۲۴ را تأیید کرده، اما دمای میانگین سال ۲۰۲۴ را کمی پایین‌تر و ۱.۵۳ درجهٔ سانتی‌گراد اعلام کرده است.

با این حال، کارشناسان می‌گویند وقوع اولین سالی که فراتر از یک‌ و نیم درجهٔ سانتی‌گراد گرم‌تر از دوران پیش از انقلاب صنعتی است، لزوماً هدف توافق‌نامهٔ پاریس را نقض نمی‌کند و این توافق‌نامه بر میانگین دمای بلندمدت تمرکز دارد.

*بیشتر دراین باره:  پژوهش جدید با هوش مصنوعی: حتی با کربن‌زدایی، گرمایش زمین قابل کنترل نخواهد بود

کارلو بونتمپو، مدیر سازمان تغییرات اقلیمی کوپرنیکوس اتحادیهٔ اروپا، گفته است افزایش گازهای گلخانه‌ای به این معنا است که جهان به‌زودی از هدف مقرر در توافق‌نامهٔ پاریس عبور خواهد کرد، اما هنوز برای کاهش سرعت انتشار این گازها دیر نیست و می‌توان از افزایش بیشتر دما به سطوح فاجعه‌بار جلوگیری کرد.

آثار مخرب تغییرات اقلیمی اکنون درتمام نقاط کرهٔ زمین قابل مشاهده است وساکنان آن را، ازثروتمندترین کشورها تا فقیرترین آن‌ها، تحت تأثیر خود قرار داده است.

آتش‌سوزی‌های مهیب درکالیفرنیا درهفتهٔ اخیر جان دست‌کم ۱۰ نفر را گرفت وصدها خانه را ویران کرد. درسال ۲۰۲۴، بولیوی و ونزوئلا نیز آتش‌سوزی‌های فاجعه‌باری را تجربه کردند و درنپال، سودان واسپانیا سیل‌های سهمگینی جاری شد. از سوی دیگر موج‌های گرما درمکزیک وعربستان سعودی نیز هزاران نفر را کشت.

تغییرات اقلیمی منجر به تشدید طوفان‌ها وبارش‌های سیل‌آسا می‌شود زیرا گرمای هوا آب بیشتری را تبخیر می‌کند و جوِ گرم‌ترِ زمین می‌تواند آب بیشتری را نگه دارد وهمین درنهایت منجر به بارش‌های شدیدتر می‌شود.

با این حال، ارادهٔ سیاسی واجماع قدرتمند جهانی برای مقابله با این بحران وجود ندارد و با وجود نشست‌های پی‌درپی بین‌المللی، کشورها درانجام مسئولیت‌های خود کوتاهی می‌کنند.

زیگ هاوسفادر، دانشمند محقق درسازمان غیرانتفاعی برکلی ارت، به رویترز گفته است که احتمالاً سال ۲۰۲۵ سالی رکوردشکن از نظر گرم‌ترین سال‌های ثبت‌شده نباشد.

او افزوده است: «این به این دلیل است که اگرچه فعالیت‌های انسانی عامل اصلی گرمایش کرهٔ زمین است، اما اوایل سال ۲۰۲۴ این فعالیت‌ها با پدیدهٔ اقلیمی ال‌نینو نیز همراه شد که به گرم‌تر شدن زمین انجامید

هاوسفادر می‌گوید که این الگوی آب‌و‌هوایی اکنون به سمت مرحلهٔ سرد این پدیده، که «لا نینا» نام دارد، در حال تغییر است.% 

https://www.radiofarda.com/a/hottest-year-on-record-sent-planet-past-1-5c-of-heating-for-first-time-in-2024/33270986.html

۱۴۰۳ دی ۱۸, سه‌شنبه

احتمال انتقال پایتخت ایران بمنطقه مکران در بلوچستان

انتقال پایتخت ایران؛ جایی که درنظراست منطقه مکران است

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ایران، درکنفرانس خبری هفتگی امروز درباره انتقال پایتخت گفت: «جایی که در نظر است منطقه مکران است

او گفت دو شورا تشکیل شده است که یکی مشکلات پایتخت را «احصا» می‌کند و دیگری درباره «اقتصاد دریامحور» کار می‌کند و ظرفیت‌هایی را که در منطقه مکران نیاز است بررسی می‌کند.

خانم مهاجرانی همچنین گفت تحقیق در این باره ادامه دارد اما پایتخت جدید «قطعا در جنوب» کشور است.

عارف، معاون اول رئیس‌جمهور ایران، دیروز درباره انتقال پایتخت گفته بود: «در ۳۰ سال گذشته این موضوع مطرح بوده است اما امروز بحث ساماندهی مرکز سیاسی به صورت جدی مطرح است و اگر به این نتیجه برسیم به دلیل محدودیت‌هایی که در ارایه خدمات به مردم تهران با آن مواجه هستیم، یکی از نقاطی که به صورت جدی مطرح است، مکران است

عارف همچنین گفت: «این منطقه جای مناسبی است ومحدودیتی هم ندارد. مراکز دیگری هم برای انتقال پایتخت درگذشته مطرح بود اما هرکدام محدودیت‌های خاص خودرا داشتند، مثلا مشکل تامین آب داشتند یا گرفتار سایرمسائل حاشیه‌ای بودند

بی بی سی درگزارشی پیرامون این خبر نوشت: موضوع انتقال پایتخت از تهران چند دهه است که مطرح است و شهرها و مناطق مختلفی به عنوان پایتخت احتمالی آینده مطرح شده‌اند.

سواحل مکران ازبلوچستان پاکستان درغرب تا مرز‌های عمان به طول ۹۰۰ کیلومتر امتداد دارد و یک منطقه مهم استراتژیک درجنوب شرقی ایران است. این منطقه به دریای عمان و اقیانوس هند متصل است بنابراین به آبهای آزاد دسترسی مستقیم دارد. بندر چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران، دراین منطقه قرار دارد.

سواحل مکران جز ذخایر نفت و گاز، قابلیت‌های کشاورزی و شیلات دارد. این سواحل به دلیل مجاورت با آبهای آزاد بین‌المللی و قرار داشتن در خارج از منطقه پرتنش خلیج فارس از اهمیت و جایگاه ژئوپلتیک ویژه‌ای برخوردار است که در صورت ایجاد زیرساخت‌های لازم می‌تواند نقش بسیار مهم و استراتژیکی را نه فقط برای ایران بلکه برای کشورهای آسیای میانه، سازمان همکاری اقتصادی اکو، کشورهای مشترک‌المنافع اتحاد جماهیر شوروی و کل منطقه ایفا کند.

در صورت ایجاد زیرساخت‌های صنعت گردشگری و دهکده‌های توریسم دریایی، سواحل مکران از پتانسیل بسیار بالایی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی برخوردار است.

بندر چابهار می‌تواند امن‌ترین و با صرفه‌ترین مسیر جهت ترانزیت کالا به افغانستان و کشورهای آسیای میانه باشد.

ایران و هند قرارداد ۱۰ ساله‌ای را برای تجهیز و بهره‌برداری از بندر شهید بهشتی چابهار امضا کرده‌اند.

این بندر برای هند هم اهمیت استراتژیک زیادی دارد نه تنها به هند امکان دسترسی به افغانستان و مناطق دیگری از آسیا و قفقاز را می‌دهد، بلکه به عنوان نقطه اتصال به اروپا نیز مورد توجه است.

*اخبار روز، -7یانوار 2025  

۱۴۰۳ دی ۱۵, شنبه

ادامه جدال بین ایران با افغانستان برسر آبهای مرزی

اعتراض ایران به آبگیری سد پاشدان؛ تهران خواستار همکاری طالبان شد

اعتراض ونگرانی شدید» خود نسبت به محدود یا منحرف کردن آب‌های ورودی به ایران را به حکومت افغانستان اعلام کرده است.

اسماعیل بقایی روز جمعه ۱۴ دی با انتشار بیانیه‌ای خواهان همکاری طالبان، احترام به منافع متقابل و پرهیز از اقدامات یکجانبه آسیب‌زا شد.

او بدون اشاره به جزئیات اعلام کرد که مقام‌های ایران «اعتراض و نگرانی شدید» خود درباره تحدید نامتناسب آب‌های ورودی به ایران یا منحرف کردن مسیر طبیعی رودخانه‌ها در دو سوی مرزهای مشترک را به مقامات طالبان ابلاغ کرده‌اند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران بدون نام بردن از سد پاشدان، تنها گفته است که ساخت یا آب‌گیری سد‌های جدید در افغانستان «نمی‌تواند بدون رعایت حقوق ایران» صورت گیرد.

احداث سد پاشدان بر روی هریرود در ولایت هرات افغانستان از سال ۱۳۹۰ آغاز شد و سرانجام چند هفته پیش حکومت طالبان آغاز آبگیری در این سد را اعلام کرد.

مقام‌های جمهوری اسلامی طی۱۳سال گذشته اعتراضی جدی به احداث این سد نکرده بودند؛ با این حال پس ازآبگیری این سد، سخنگوی صنعت آب ایران آن را نقض «حقوق عرفی» دانست.

عیسی بزرگ‌زاده دهم دی گفت احداث این سد تامین آب شرب وبهداشت چند میلیون شهروند ایرانی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و موجب آسیب گسترده به محیط زیست پایین‌دست می‌شود.

*بیشتر دراین باره : انتقاد ایران ازآب‌گیری یک سد جدید درافغانستان

سد پاشدان درنزدیکی مرز ایران ودرشهر کرخ در ولایت هرات احداث شده و ظرفیت ذخیره‌سازی ۴۵ میلیون متر مکعب آب را دارد.

رودخانه هریرود که از کوه‌های مرکز افغانستان سرچشمه می‌گیرد بخشی از مرز این کشور با ایران را تشکیل می‌دهد و از آنجا وارد خاک ترکمنستان می‌شود.

حکومت طالبان پیش ازاین نیز با آب‌گیری سدهای دیگر مانع از ورود آب رودخانه هیرمند به ایران شده است.

مرداد ۱۴۰۲ علی سلاجقه، رئیس وقت سازمان محیط زیست ایران، گفت که طالبان طی یک سال تنها ۱۵ میلیون متر مکعب از حقابه ۸۵۰ میلیون متر مکعبی ایران را رها کرد.

​حقوق آب همواره یکی از موضوعات تنش در روابط ایران وافغانستان با مرزی به طول بیش از۹۰۰ کیلومتر بوده است.

فردا ، 15دی 1403-  4ژانویه 2025

https://www.radiofarda.com/a/iran-protests-afghan-dam-project-in-new-water-dispute/33262617.html

ضمیمه: تهران به آبگیری سد پاشدان هرات اعتراض کرد  https://www.bbc.com/persian/articles/c80v4xnxze2o