۱۳۸۹ بهمن ۱۹, سه‌شنبه

گروه های هوادار و اشکال ارتباط

گروه‏های هوادار عمدتا زمانی شکل می‏گیرند که احزاب و

سازمان‏های سیاسی ازامکان فعالیت قانونی وعلنی برخوردار نیستند

درحوزه ی احزاب، "هوادار" به نیروهایی گفته می‏شود که پشتیبان حزب بوده، ولی عضو آن به حساب نمیآید.

"هوادار" با کمک‏ مالی وامکان‏سازی، تبلیغ برنامه وسیاستهای حزب ومشارکت درتبلیغات انتخاباتی به نفع کاندیداهای حزب، از حزب پشتیبانی می‏کند.

مقوله گروه‏ هوادار، کارکردی فراتر از هوادار احزاب وسازمان‏های سیاسی دارد. گروه هوادار، گروه سازمان یافته‏ای است که فعالانه وبا برنامه به نفع یک حزب ویا سازمان سیاسی وارد عمل می‏شود، به جذب و پرورش نیرو می‏پردازد وحزب وسازمان را از جهات مختلف تغذیه می‏کند.
گروه‏های هوادار عمدتا زمانی شکل می‏گیرند که احزاب و سازمان‏های سیاسی از امکان فعالیت قانونی وعلنی برخوردار نیستند. درحکومت‏های دمکراتیک به خاطر فعالیت علنی وقانونی احزاب، هواداران یا به حزب می‏پیوندند ویا درجریان انتخابات به نفع حزب به فعالیت می‏پردازند. در این کشورها، ضرورتی برای شکل‏گیری گروه‏های هوادار وجود ندارد.

درباره نویسنده: بهروز خليق از نيمه دوم سال ۴۰ به فعاليت سياسی روی آورد، دراعتصاب بزرگ دانشگاه تبريز شرکت داشت و در گروه سياسی که در زمستان سال ۱۳۴۷به ابتکار بهروز ارمغانی تشکيل شد، جزو هسته اصلی آن بود. بهزاد کريمی، مجيد عبدالرحيم‏پور، محمدرضا حدادپور و ابراهيم خليق جزو اين گروه بودند.

او درسال ۱۳۵۰ به مدت شش ماه و در مردادماه سال ۱۳۵۳ برای چهار سال بازداشت شد. سومين بازداشت او در سی فروردين سال ۱۳۵۸ در ستاد سازمان در آبادان بود که بعد از چهل روز آزاد گرديد. او در سال ۱۳۵۹ به عضويت کميته مرکزی و سپس درسال ۱۳۶۱ به عضويت هيئت سياسی درآمد. از انقلاب بدين سو او مسئوليت‏های متعددی در سازمان در حوزه سياسی، سازماندهی و نظری داشت. دو دوره است که بهروز خليق مسئول هيئت سياسی ـ اجرائی سازمان فدایيان خلق ايران (اکثريت) است.

اما درحکومت‏های استبدادی، احزاب وسازمان‏های سیاسی اجبارا به فعالیت مخفی روی می‏آورند وبرای آنها امکان سازماندهی نیروی وسیع هوادار در تشکیلات مخفی وجود ندارد، لذا زمینه برای شکل‏گیری گروه‏های هوادار فراهم می‏شود.
ما در دهه‏های قبل از انقلاب بهمن شاهد شکل‏گیری گروه‏های هوادار بودیم. اما شکل‏گیری گروه‏های هوادار در رابطه با جریان فدایی به ویژه درسال‏های
۱۳۵۶ و ۱۳۵۷ بارز و برجسته بود.

گروه‏های هوادار

رویداد سیاهکل و شکل‏گیری سازمان چریک‏های فدایی خلق، نیروی وسیعی را در مبارزه علیه رژیم شاه به میدان آورد. بعد از سیاهکل ما شاهد پدید آمدن گروه‏های متعددی بودیم که به مبارزه مسلحانه روی آورده، یا به پخش وسیع اعلامیه‏های سازمان چریک‏های فدایی مبادرت می کردند.

دستگیری‏های آن زمان، این موضوع را به وضوح نشان می‏داد. در زندان‏ها تعداد اندکی بودند که به عضویت سازمان در آمده و در تیم‏ها سازماندهی شده بودند. اعضای سازمان یا در درگیری‏ها کشته شده و یا بعد از دستگیری اعدام می‏شدند. اکثر نیرویی که در زندان به عنوان مدافع جنبش فدایی به حساب می‏آمدند، از هواداران جنبش فدایی بودند.

درسال ۱۳۵۰ اکثر کادرهای سازمان در درگیری‏ها با پلیس وساواک کشته ویا دستگیرشدند. تعداد انگشت شماری از اعضای سازمان باقی مانده بودند. همین وضعیت به درجاتی بعداز ضربات سال ۱۳۵۵ وجود داشت.

سازمان از یک سو در مبارزه با رژیم شاه مرتبا نیرو از دست می‏داد وازسوی دیگر به جهت ساختار وکارکردش قادر نبود که همانند سازمانهای سیاسی، راسا به پرورش کادر بپردازد. گروه‏های هوادار تغدیه کننده سازمان به جهات مختلف وبه ویژه کادر بودند.

سازمان مرتبا از بین گروه‏های هوادار نیرو می‏گرفت و صفوف خود را ترمیم می‏کرد. بدون وجود گروه های هوادار، سازمان قادر به ادامه حیات خود نبود.

در سال ۱۳۵۱ و ۱۳۵۲ سازمان در شرایط نامساعدی قرار داشت. کمیته مشترک ساواک و شهربانی تشکیل شده بود، گشت‏های خیابانی راه افتاده بود و تعقیب و مراقبت‏ها افزایش پیدا کرده بود. کمیته مشترک با کشف کوچک ترین "رد" تا انتها آن را دنبال می‏کرد. گروه‏های مسلح از جمله سازمان، سخت در تنگنا قرار گرفته بودند. در این سال‏ها مستمرا اخبار دستگیری، درگیری و کشف خانه‏های تیمی در رسانه‏ها منتشر می‏شد.

اما مبارزه مسلحانه هم دراین سال‏ها ازجاذبه بسیاری برخوردارشده وجوانان زیادی به این مبارزه روی آورده بودند. دردانشگا‏ه‏ های کشورودرشهرهای مختلف گروه‏های متعدد هوادارشکل گرفته ویا گروه‏های موجود به مبارزه مسلحانه پیوسته بودند. ازجمله:

۱. گروه دانشگاه صنعتی: یک گروه هوادار از دانشگاه صنعتی در بهار سال ۱۳۵۱ به سازمان پیوست. بهروز عبدی، ابراهیم خلیق و اسماعیل خاکپور جزو این گروه بودند.

۲. گروه بابل: در شهر بابل هم یک گروه هوادار تشکیل شده بود که در اوائل سال ۱۳۵۲به سازمان پیوست. محمد حرمتی‏پور، محسن نوربخش، محمد علی خسروی اردبیلی، حسن جان لنگوری، عباس کابلی، غلامعلی خراط پور و علی اکبر هدایتی جزو این گروه هوادار بودند.

۳. گروه تبریز: در نیمه دوم سال ۱۳۵۲ یک گروه هوادار از تبریز به سازمان پیوست. اعضای این گروه عبارت بودند از ابراهیم محجوبی، بهجت محجوبی، یوسف کیشی‏زاده و فرزاد کریمی.

۴.گروه بهروز ارمغانی: درسال ۱۳۵۳ گروه بهروز ارمغانی باسازمان ارتباط پیدا کرد ودراین ارتباط، تعداد زیادی به سازمان پیوستند.

- عکسی از نشریه ی 19 بهمن تئوریک ، *وحدت ونقش استراتژیک چریکها فدائی خلق، *"مشی سیاسی" و

"کار توده ای" ، *حزب طبقه کارگر ایران . اثر: چریک فدائی خلق بیژن جزنی. شماره دوم آذر ماه ...

سازمان مرتبا از بین گروه‏های هوادار نیرو می‏گرفت وصفوف خود را ترمیم می‏کرد

پیوستن گروه‏های متعدد هوادار وزندانیان آزاد شده درسال ۱۳۵۳ و ۱۳۵۴ به سازمان، به گسترش آن منجر شد. سازمان درطی این دو سال به یک سازمان چریکی نیرومند تبدیل گردید.
بعداز وقفه‏ای که درسال
۱۳۵۵ به جهت ضربات به وجود می‏آید، باز درسال‏های ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷ گروه‏های هوادار درشکلی گسترده درسراسر کشور از جمله در دانشگاه‏ها پا به حیات گذاشتند.

تعداد و کمیت آنها در این دو سال بی‏سابقه بود. در این سال‏ها سیل گروه‏های هوادار به سوی سازمان درجریان بود. درمواردی تعداد اعضای یک گروه هوادار بیشتر از اعضای سازمان بود.

ازجمله این گروه‏های هوادار، گروه سرخه رجا بود که درمازندران به فعالیت می‏پرداخت. درکرمانشاه یک گروه بزرگ وجود داشت که بعداز انقلاب به سازمان پیوست. درتبریز گروه های متعدد هوادار فعالیت داشتند. در دانشگاه تبریز چند گروه هوادار بود که در رهبری اعتصابات دانشجویان نقش بالایی داشت.

از اواخر سال ۱۳۵۶ به بعد هدایت اعتراضات دانشجویی، دست گروه‏های هوادار سازمان بود. درتراکتورسازی تبریز و در پالایشگاه نفت هم گروه‏های هوادار فعالیت داشتند. درسنندج یک گروه هوادار فعالیت می‏کرد که دربرخی شهرهای دیگری کردستان هم نیرو داشت. درسایر استان‏ها وشهرهای کشور ازجمله درگیلان، ترکمن‏صحرا، اهواز، اصفهان، آبادان، بندر‏عباس، خرم‏آباد و بروجرد گروه‏های هوادار فعالیت داشتند.

مراکز تشکیل گروه‏های هوادار ، گروه های هوادار درمراکز زیر تشکیل می‏شدند:
ـ دانشگا‏های کشور (دانشگاه تهران، صنعتی، پلی‏تکنیک، علم و صنعت، دانشگاه تبریز، دانشکده نفت ......)
ـ واحدهای تولیدی ( ذوب‏آهن اصفهان، تراکتورسازی تبریز......)
ـ درسطح شهرها
ـ ارتش و شهربانی
درارتش وشهربانی هم گروه‏های هوادار تشکیل شده بودند که فعالیت شدیدا مخفی داشتند. بعداز انقلاب وجود چنین گروه‏هایی آشکارشد.

پیشینه اجتماعی گروه‏های هوادار

بعداز انقلاب سازمان از یک گروه چریکی به یک سازمان سیاسی گذر کرد وطی چند ماه به یک سازمان سیاسی سراسری فرارویید. عده اعضای مخفی سازمان درسال ۱۳۵۷ چند ده نفر بود؛ درحالی که با پیوستن گروه‏های هوادار، هواداران و زندانیان آزاد شده، هزاران نفر درتشکیلات درسال ۱۳۵۸ سازماندهی شدند.

بهروز خلیق

ترکیب اجتماعی گروه های هوادار همان ترکیب اجتماعی اعضای سازمان بود. تقریبا از نظر پیشینه اجتماعی، گروه‏های هوادار به طبقات مدرن جامعه و گروه‏های مختلف روشنفکری تعلق داشتند.

گروه‏های هوادار عمدتا از دانشجویان، معلمان، کارگران، کارمندان، مهندسین و پزشکان تشکیل می‏شدند.

حوزه فعالیت گروه‏های هوادار ، گروه‏های هوادار دو دسته بودند:

۱. گروه‏های سیاسی: اکثر گروه‏های هوادار به فعالیت سیاسی می‏پرداختند. به ویژه درسال‏های ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷. کار آنها جذب و پرورش نیرو، تهیه دستگاه‏های تکثیر، پخش اعلامیه‏های سازمان، تکثیر جزوات سازمان، موضع‏گیری پیرامون مسائل محلی و فعالیتهای فرهنگی وتوده ای بود. پخش وسیع اعلامیه‏های سازمان درماه‏های قبل ازانقلاب، توسط گروه‏های هوادار صورت می‏گرفت. این گروه‏ها در شناساندن سازمان و در بردن مواضع آن بین گروه‏های مختلف اجتماعی نقش بالایی داشتند.
۲. گروه‏های مسلح: برخی از گروه‏های هوادار سلاح تهیه کرده ویا به عملیات نظامی درمنطقه خود دست می‏یازیدند. از جمله آنها یک گروه هوادار درسنندج بود که قبلا به آن اشاره شد.

ارتباط گروه های هوادار با سازمان

ارتباط گروه‏های هوادار با سازمان به وضعیت سازمان بر می‏گشت. در مواقعی که وضعیت سازمان مساعد بود، ارتباطات به درجات مختلف تامین می‏شد، اما درمواقعی که سازمان ضربه خورده بود و در وضعیت نامساعدی بود، گروه‏های هوادار بدون ارتباط با سازمان کارهای خود را پیش می‏بردند.

- (تصویر شناسنامه یکی از زنان فدایی خلق که توسط ساواک دستگیر شده)

برخی از گروه های هوادار درارتباط با سازمان تشکیل می‏شدند، ولی اکثریت آنها بدون ارتباط با سازمان به وجود می‏آمدند و به فعالیت خود ادامه می‏دادند.

برخی ازاعضای سازمان که ارتباطشان با سازمان درجریان ضربات قطع شده شده بود، به فعالیت خود درشکل گروه هوادار ادامه می‏داند. ارتباط چند تن از رفقایی که در سال‏های ۱۳۵۴ و ۱۳۵۵ با سازمان در ارتباط بودند، در جریان ضربات آن سال قطع شد. آنها جدا از سازمان به فعالیت خود ادامه دادند و نیروی زیادی را جذب کردند.

ارتباط این گروه دوباره در سال ۱۳۵۶ برقرار شد و آنها دوباره به سازمان پیوستند و در تداوم حیات سازمان در آن سال‏ها نقش بازی کردند.

اشکال ارتباط گروه‏های هوادار با سازمان

ارتباط گروه‏های هوادار با سازمان عمدتا برای اینکه ضربه از جانب آنها به سازمان منتقل نشود، یکطرفه بود.

یکی از اشکال ارتباط یکطرفه، ارتباط "دبه‏ای" بود. اعضای سازمان مکان‏هایی را در نظر می‏گرفتند و اعلامیه‏ها را در آن محل قرار می‏دادند و گروه هوادار اعلامیه‏ها را از "دبه‏ها" در می‏آوردند و پخش می‏کردند.

در مواردی هم یک شماره تلفن واسط تعیین می‏شد و از این طریق ارتباط برقرار می‏گردید و یا قرار‏های معینی گذاشته می‏شد.

گروه های هوادار در خارج از کشورها

در خارج از کشور هم گروه‏های متعدد هوادار سازمان فعالیت داشتند که مشهورترین آنها ۱۹ بهمن بود. گروه ۱۹ بهمن نشریه‏ای را به نام "۱۹ بهمن" منتشر می‏کرد. در این نشریه آثار بیزن جزنی درج می‏شد.

گروه هوادار در فلسطین: عده‏ای ازهواداران سازمان که نتوانستند با سازمان ارتباط برقرارکنند، به فلسطین رفته وبا سازمان‏ های فلسطینی تماس برقرار کرده و دوره آموزش نظامی را گذراندند. آنها، گروه هوادار سازمان را در فلسطین تشکیل دادند.

آزاد کردن نیرو و عدم توانایی جذب آنها: تئوری‏های ناظر بر مبارزه چریکی در این موضوع مشترک بودند که انقلاب کار توده‏ها است و پیشرو نمی‏تواند دست به انقلاب بزند. وظیفه پیشرو آزاد کردن نیرو و بسیج توده ها است. امیر پرویز پویان در جزوه رد تئوری بقا، دو مطلق را تئوریزه کرده بود که می‏بایست پیشرو به این دو مطلق ضربه می‏زد تا سد استبداد و اختناق شکسته شود و سیل نیرو به سوی مبارزه علیه رژیم شاه جریان یابد.

فعالیت مخفی و الزامات آن و به ویژه ساختار تشکیلاتی سازمان چریکی اجازه نمی‏داد که نیروی وسیعی را که سازمان آزاد کرده بود، سازماندهی کند. از یک سو اکثر نیروهای آزاد شده نمی‏توانستند از محیط کار و زندگی و خانواده کنده شوند و در تیم‏ها زندگی کنند

مسعود احمدزاده موتور کوچک و موتور بزرگ را از رژی دبره اخذ کرده وبراین باور بود که موتور کوچک که همان پیشرو باشد با فداکاری قادرخواهد شد موتور بزرگ را که توده مردم باشد، راه بیندازد. بیژن جزنی هم تبلیغ مسلحانه وکار سیاسی پیشرو را در خدمت بسیج توده‏ها می‏دانست.

جنبش فدایی قادر نشد طبقه کارگر و زحمتکشان را به سوی خود جلب کند. گرچه عناصر پیشرو کارگری در صفوف سازمان کم نبودند، اما این جنبش توانست بیشترین تاثیر را در طبقه متوسط جدید و به ویژه گروه‏های مختلف روشنفکر بگذارد و از بین آنها نیروی وسیعی را آزاد سازد. اما تنها گروه نسبتا اندکی از آنها را توانست عضو‏گیری و در تیم‏ها سازماندهی کند.

فعالیت مخفی و الزامات آن و به ویژه ساختار تشکیلاتی سازمان چریکی اجازه نمی‏داد که نیروی وسیعی را که سازمان آزاد کرده بود، سازماندهی کند. از یک سو اکثر نیروهای آزاد شده نمی‏توانستند از محیط کار و زندگی و خانواده کنده شوند و در تیم‏ها زندگی کنند واز سوی دیگر سازمان هم فاقد امکانات برای سازماندهی نیروی وسیع بود و گسترش کمی هم آسیب‏پذیری سازمان را بالا می‏برد.

این تناقض زمینه‏ساز شکل‏گیری گسترده گروه‏های هوادار گردید که نقش قابل ملاحظهای درحیات سازمان چریکهای فدایی خلق داشتند.

گروه‏های هوادار وسازمان سیاسی سراسری

بعداز انقلاب سازمان از یک گروه چریکی به یک سازمان سیاسی گذر کرد وطی چند ماه به یک سازمان سیاسی سراسری فرارویید. عده اعضای مخفی سازمان در سال ۱۳۵۷ چند ده نفر بود؛ درحالی که با پیوستن گروه‏های هوادار، هواداران و زندانیان آزاد شده، هزاران نفر درتشکیلات درسال ۱۳۵۸ سازماندهی شدند.

بررسی تاریخ سازمان چریکهای فدایی، بدون بررسی جایگاه و نقش گروه های هوادار درتداوم حیات ودرفراروییدن آن به یک سازمان سراسری، ناقص خواهد بود.%

*- این مطلب را آقای بهروز خلیق نوشته ودرسایت رادیو بي بي سی بتاریخ 06 فوريه 2011 - 17 بهمن 1389 بمناسبت چهلمین سال آغاز جنبش چریکی باعنوان گروه های هوادار سازمان چریک های فدایی خلق درج گردید.

http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2011/02/110204_l13_siahkal_behrouz_khaligh.shtml

------------------------------------------------------------------------

هیچ نظری موجود نیست: