۱۴۰۳ دی ۱۸, سه‌شنبه

احتمال انتقال پایتخت ایران بمنطقه مکران در بلوچستان

انتقال پایتخت ایران؛ جایی که درنظراست منطقه مکران است

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ایران، درکنفرانس خبری هفتگی امروز درباره انتقال پایتخت گفت: «جایی که در نظر است منطقه مکران است

او گفت دو شورا تشکیل شده است که یکی مشکلات پایتخت را «احصا» می‌کند و دیگری درباره «اقتصاد دریامحور» کار می‌کند و ظرفیت‌هایی را که در منطقه مکران نیاز است بررسی می‌کند.

خانم مهاجرانی همچنین گفت تحقیق در این باره ادامه دارد اما پایتخت جدید «قطعا در جنوب» کشور است.

عارف، معاون اول رئیس‌جمهور ایران، دیروز درباره انتقال پایتخت گفته بود: «در ۳۰ سال گذشته این موضوع مطرح بوده است اما امروز بحث ساماندهی مرکز سیاسی به صورت جدی مطرح است و اگر به این نتیجه برسیم به دلیل محدودیت‌هایی که در ارایه خدمات به مردم تهران با آن مواجه هستیم، یکی از نقاطی که به صورت جدی مطرح است، مکران است

عارف همچنین گفت: «این منطقه جای مناسبی است ومحدودیتی هم ندارد. مراکز دیگری هم برای انتقال پایتخت درگذشته مطرح بود اما هرکدام محدودیت‌های خاص خودرا داشتند، مثلا مشکل تامین آب داشتند یا گرفتار سایرمسائل حاشیه‌ای بودند

بی بی سی درگزارشی پیرامون این خبر نوشت: موضوع انتقال پایتخت از تهران چند دهه است که مطرح است و شهرها و مناطق مختلفی به عنوان پایتخت احتمالی آینده مطرح شده‌اند.

سواحل مکران ازبلوچستان پاکستان درغرب تا مرز‌های عمان به طول ۹۰۰ کیلومتر امتداد دارد و یک منطقه مهم استراتژیک درجنوب شرقی ایران است. این منطقه به دریای عمان و اقیانوس هند متصل است بنابراین به آبهای آزاد دسترسی مستقیم دارد. بندر چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران، دراین منطقه قرار دارد.

سواحل مکران جز ذخایر نفت و گاز، قابلیت‌های کشاورزی و شیلات دارد. این سواحل به دلیل مجاورت با آبهای آزاد بین‌المللی و قرار داشتن در خارج از منطقه پرتنش خلیج فارس از اهمیت و جایگاه ژئوپلتیک ویژه‌ای برخوردار است که در صورت ایجاد زیرساخت‌های لازم می‌تواند نقش بسیار مهم و استراتژیکی را نه فقط برای ایران بلکه برای کشورهای آسیای میانه، سازمان همکاری اقتصادی اکو، کشورهای مشترک‌المنافع اتحاد جماهیر شوروی و کل منطقه ایفا کند.

در صورت ایجاد زیرساخت‌های صنعت گردشگری و دهکده‌های توریسم دریایی، سواحل مکران از پتانسیل بسیار بالایی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی برخوردار است.

بندر چابهار می‌تواند امن‌ترین و با صرفه‌ترین مسیر جهت ترانزیت کالا به افغانستان و کشورهای آسیای میانه باشد.

ایران و هند قرارداد ۱۰ ساله‌ای را برای تجهیز و بهره‌برداری از بندر شهید بهشتی چابهار امضا کرده‌اند.

این بندر برای هند هم اهمیت استراتژیک زیادی دارد نه تنها به هند امکان دسترسی به افغانستان و مناطق دیگری از آسیا و قفقاز را می‌دهد، بلکه به عنوان نقطه اتصال به اروپا نیز مورد توجه است.

*اخبار روز، -7یانوار 2025  

۱۴۰۳ دی ۱۵, شنبه

ادامه جدال بین ایران با افغانستان برسر آبهای مرزی

اعتراض ایران به آبگیری سد پاشدان؛ تهران خواستار همکاری طالبان شد

اعتراض ونگرانی شدید» خود نسبت به محدود یا منحرف کردن آب‌های ورودی به ایران را به حکومت افغانستان اعلام کرده است.

اسماعیل بقایی روز جمعه ۱۴ دی با انتشار بیانیه‌ای خواهان همکاری طالبان، احترام به منافع متقابل و پرهیز از اقدامات یکجانبه آسیب‌زا شد.

او بدون اشاره به جزئیات اعلام کرد که مقام‌های ایران «اعتراض و نگرانی شدید» خود درباره تحدید نامتناسب آب‌های ورودی به ایران یا منحرف کردن مسیر طبیعی رودخانه‌ها در دو سوی مرزهای مشترک را به مقامات طالبان ابلاغ کرده‌اند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران بدون نام بردن از سد پاشدان، تنها گفته است که ساخت یا آب‌گیری سد‌های جدید در افغانستان «نمی‌تواند بدون رعایت حقوق ایران» صورت گیرد.

احداث سد پاشدان بر روی هریرود در ولایت هرات افغانستان از سال ۱۳۹۰ آغاز شد و سرانجام چند هفته پیش حکومت طالبان آغاز آبگیری در این سد را اعلام کرد.

مقام‌های جمهوری اسلامی طی۱۳سال گذشته اعتراضی جدی به احداث این سد نکرده بودند؛ با این حال پس ازآبگیری این سد، سخنگوی صنعت آب ایران آن را نقض «حقوق عرفی» دانست.

عیسی بزرگ‌زاده دهم دی گفت احداث این سد تامین آب شرب وبهداشت چند میلیون شهروند ایرانی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و موجب آسیب گسترده به محیط زیست پایین‌دست می‌شود.

*بیشتر دراین باره : انتقاد ایران ازآب‌گیری یک سد جدید درافغانستان

سد پاشدان درنزدیکی مرز ایران ودرشهر کرخ در ولایت هرات احداث شده و ظرفیت ذخیره‌سازی ۴۵ میلیون متر مکعب آب را دارد.

رودخانه هریرود که از کوه‌های مرکز افغانستان سرچشمه می‌گیرد بخشی از مرز این کشور با ایران را تشکیل می‌دهد و از آنجا وارد خاک ترکمنستان می‌شود.

حکومت طالبان پیش ازاین نیز با آب‌گیری سدهای دیگر مانع از ورود آب رودخانه هیرمند به ایران شده است.

مرداد ۱۴۰۲ علی سلاجقه، رئیس وقت سازمان محیط زیست ایران، گفت که طالبان طی یک سال تنها ۱۵ میلیون متر مکعب از حقابه ۸۵۰ میلیون متر مکعبی ایران را رها کرد.

​حقوق آب همواره یکی از موضوعات تنش در روابط ایران وافغانستان با مرزی به طول بیش از۹۰۰ کیلومتر بوده است.

فردا ، 15دی 1403-  4ژانویه 2025

https://www.radiofarda.com/a/iran-protests-afghan-dam-project-in-new-water-dispute/33262617.html

ضمیمه: تهران به آبگیری سد پاشدان هرات اعتراض کرد  https://www.bbc.com/persian/articles/c80v4xnxze2o