۱۴۰۰ آبان ۱۹, چهارشنبه

اینفوهایی درباره سرطان لوزالمعده

 نرخ مرگ ‌ومیر ناشی از سرطان لوزالمعده سیر صعودی دارد

نوامبر؛ ماه آگاهی از سرطان لوزالمعده 

روزانه بیش از هزار و ۲۰۰ مورد ابتلا به سرطان لوزالمعده (پانکراس) درسراسر جهان تشخیص داده می‌شود. درحالی که نرخ مرگ‌ومیر در بسیاری از سرطان‌ها درحال کاهش است، نرخ مرگ‌ومیر ناشی از این سرطان سیر صعودی دارد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی کلینیک مایو؛ سرطان لوزالمعده دربافت‌های لوزالمعده شروع می‌شود؛ عضوی در شکم که در پشت قسمت پایینی معده قرار دارد. لوزالمعده آنزیم‌هایی را آزاد می‌کند که به فرآیند هضم کمک کرده و در تولید هورمون‌هایی که در مدیریت قند خون موثرند، نقش دارد.

سرطان لوزالمعده به ندرت درمراحل اولیه یعنی زمانی که قابل درمان است، تشخیص داده می‌شود واغلب تا زمانی که به سایر اندام‌ها سرایت نکرده، علائمی ایجاد نمی‌کند.

گزینه‌های درمانی سرطان پانکراس بر اساس سرعت پیشرفت سرطان انتخاب می‌شوند وشامل جراحی، شیمی‌درمانی، پرتودرمانی یا ترکیبی از این موارد هستند.

علائم ونشانه‌های سرطان لوزالمعده شامل این موارد هستند: درد شکمی که به پشت می‌رسد، از دست دادن اشتها یا کاهش وزن ناخواسته، زرد شدن پوست وسفیدی چشم (یرقان)، مدفوع روشن، ادرار تیره‌رنگ، خارش پوست، تورم کیسه صفرا یا کبد، تهوع و استفراغ، تب و لرز، لخته شدن خون و خستگی. هرفردی که زردی را تجربه می‌کند باید فوراً با پزشک تماس بگیرد. علاوه براین، هرکسی که علائم غیرمعمول دیگری به مدت ۴ هفته یا بیشتر داشته باشد، باید به دنبال مشاوره پزشکی باشد.

هنوز مشخص نیست چه چیزی باعث سرطان پانکراس می‌شود. پزشکان عواملی را شناسایی کرده‌اند که ممکن است خطر ابتلا به این نوع سرطان را افزایش دهد، از جمله سیگار کشیدن و جهش‌های ژنی.

عوامل دیگری که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش دهند عبارتند از: دیابت و التهاب مزمن پانکراس (پانکراتیت)، چاقی و افزایش سن (اگرچه سرطان لوزالمعده می‌تواند در هر سنی از جمله در دوران کودکی رخ دهد، اما احتمال بروز آن پس از سن ۵۵ سالگی وجود دارد).

شما می توانید خطر ابتلا به سرطان پانکراس را کاهش دهید اگر:

سیگار نکشید و مصرف گوشت قرمز را محدود کنید. زیاد خوردن گوشت‌های فرآوری‌شده مثل سوسیس و همبرگر، احتمال ابتلا به این سرطان را تا ۶۸ درصد افزایش می‌دهد.

وزن سالم را حفظ کنید. اگر وزن مناسبی دارید، برای حفظ آن تلاش کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، کاهش وزن آهسته و ثابت را هدف قرار دهید؛ مثلا (۰.۵ تا ۱ کیلوگرم) درهفته. ورزش روزانه را با یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه و غلات کامل شروع کنید.

اگر سابقه خانوادگی سرطان پانکراس دارید، با یک مشاور ژنتیک ملاقات کنید. او می‌تواند سابقه سلامت خانوادگی شما را بررسی کند وتعیین کند که آیا ممکن است از آزمایش ژنتیک برای تشخیص خطر ابتلا به سرطان پانکراس یا سایر سرطان‌ها سود ببرید یا خیر.

کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی با مصرف چربی‌های گیاهی

یک مطالعه اولیه نشان می‌دهد درافرادی که چربی رژیم غذایی خود را از روغن زیتون به جای استیک دریافت می‌کنند، خطر ابتلا به سکته مغزی کاهش می‌یابد.

به گزارش Healthday News؛ این مطالعه که توسط محققان دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد بر روی بیش از ۱۰۰ هزار نفر انجام شد، نشان داد کسانی که بیشترین مصرف چربی‌های گیاهی را داشتند، ۱۲ درصد کمتر در معرض خطر سکته مغزی قرار دارند.

درسوی دیگر این طیف افرادی بودند که بیشتر چربی رژیم غذایی خود را از گوشت دریافت می‌کردند. این افراد ۱۶ درصد بیشتر از مصرف‌کنندگان چربی‌های گیاهی درمعرض سکته مغزی بودند.

سکته مغزی زمانی رخ می‌دهد که جریان خون در بخشی از مغز قطع شود. این روند می‌تواند ناشی از لخته شدن خون، (سکته مغزی ایسکمیک)، یا پارگی رگ‌های خونی، (سکته هموراژیک) باشد. سکته‌های مغزی ایسکمیک تقریباً ۹۰ درصد از سکته‌های مغزی را هر ساله تشکیل می‌دهند.

مطالعه فوق نشان داد که مصرف بیشتر چربی‌های گیاهی با کاهش خطر سکته مغزی ایسکمیک مرتبط است. البته به گفته محققان، چربی حاصل از لبنیات با خطر سکته مغزی مرتبط نیست.

آلیس لیختنشتاین، پروفسور علوم تغذیه در دانشگاه تافتس در بوستون تاکید می‌کند: این یافته‌ها به این معنا نیست که همه باید به طور کامل گوشت را از رژیم غذایی خود حذف کنند. اما تعویض حتی یک وعده گوشت قرمز در هفته و جایگزینی آن با گزینه‌های گیاهی فرآوری‌نشده برای سلامت قلب وعروق مفید است.

نویسندگان مطالعه توصیه کردند که چربی‌های حیوانی مانند گوشت خوک یا پیه را با روغن‌های گیاهی غیر گرمسیری از جمله روغن زیتون، روغن ذرت یا روغن سویا تعویض کنید.

محققان تاکید می‌کنند: حتی اگر از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی مانند سکته مغزی باشید، داشتن یک رژیم غذایی سالم می‌تواند خطر ابتلا به آن را به اندازه فردی که فاکتور خطر ژنتیکی ندارد، کاهش دهد.

 *-ادامه مطلب از لینک منبع قابل دریافت است  

 لینک کوتاه شده https://p.dw.com/p/42oFD

هیچ نظری موجود نیست: