عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مؤثری در مبارزه با ویروس کرونا دارد. این
سیستم برای عملکرد موفق به مقدار کافی ویتامین و ریزمغذیهای دیگر نیاز دارد. به
گروههای پرخطر توصیه میشود از مکملهای غذایی استفاده کنند.
صورتتان را با ماسک بپوشانید،
از دیگران فاصله بگیرید، دستهایتان را به طور مرتب بشویید؛ اینها توصیههایی
هستند که مردم در سراسر جهان هر روز میشنوند. البته نکته مهم دیگری هم وجود دارد
که به اندازه کافی به آن توجه نمیشود: تقویت سیستم ایمنی بدن.
"آدریان گومبرت" بیوشیمیست است ودرمؤسسه "لینوس
پائولینگ" دردانشگاه ایالتی اورگان درمورد اهمیت مواد مغذی برای سیستم
ایمنی بدن تحقیق میکند. او وهمکارانش مقالهای تهیه كردهاند كه به طورخلاصه
نتایج مطالعات مربوط به مواد مغذی مختلف وتأثیرآنها برسیستم ایمنی بدن را شرح میدهد.
یافتههای او وهمکارانش میتواند سلاح مؤثری برای مقابله با ویروس کرونای جدید
باشد.
گومبرت به دویچهوله میگوید: «تمامی اقدامات انجام شده برای مقابله
با ابتلا به ویروس کرونا مهم هستند اما اهمیت رژیم غذایی مناسب برای حفظ عملکرد
موفق سیستم ایمنی را نباید نادیده گرفت، به ویژه درشرایط استرسزایی مانند
حال حاضر.»
ویتامینهای C و D و ریزمغذیها مانند روی، آهن وسلنیوم اهمیت بسیار زیادی درعملکرد
موفق سیستم ایمنی دارند. کمبود آنها میتواند مسیر ورود ویروس به بدن را هموار
کند. چنین شرایطی برای افرادی که درگروههای پرخطر هستند به این معناست که احتمال
ابتلا به یک دوره جدی بیماری بسیار بیشتر میشود.
گومبرت میگوید: «هرسلول بدن ما از ریزمغذیهای مختلفی استفاده میکند.
این ریز مغذیها شامل ویتامینها، مواد معدنی واسیدهای چرب امگا هستند.»
برخلاف مواد مغذی مانند چربی، کربوهیدرات وپروتئین، ریز مغذیها منابع
تأمین انرژی بدن به شمار نمیروند اما حضورآنها برای عملکرد سیستم ایمنی ما ضروری
است.
حفظ
کارآیی خط مقدم دفاع
آدریان گومبرت که به طور مشخص درمورد ویتامین دی تحقیق میکند، میگوید:
«چند سال پیش گروه تحقیقاتی ما متوجه شد که ویتامین دی، ژنی را فعال میکند كه
مسئول رمزگذاری یك پپتید ضد میکروبی است. چنین پپتیدهایی نقش مهمی درمکانیسم دفاعی
بدن ما دارند وهنوز به طورکامل شناخته شده نیستند. ویتامین دی درتنظیم فعالیت سایر
ژنهای مرتبط با ایمنی بدن هم نقش مهمی برعهده دارد.»
کمبود ویتامین دی میتواند شکافی درخط مقدم دفاع ازبدن ما ایجاد کند و
راه را برای ورود باکتریها و ویروسها هموار کند. درحالی که اگر این خط دفاعی
درست عمل کند، بدن انسان توانایی بسیار زیادی برای دفاع از خود دارد.
به عنوان مثال ویروس وباکتریها ابتدا باید ازپوست وغشاهای مخاطی عبور
کنند تا وارد بدن شوند. آنها اگر موفق شوند با فاگوسیتها مواجه میشوند که
پروتئینهای ضدمیکروب هستند وبا التهاب، به حضور مهاجمین واکنش نشان میدهند.
تا اینجا مکانیسم دفاعی غیر اختصاصی بدن فعال شده است که اگر پاسخ ندهد مرحله
بعد، یعنی دفاع تخصصی شروع میشود.
این دفاع تخصصی درمورد ویروس کرونا اینگونه است: لنفوسیتها ویروس را
تشخیص میدهند وشروع به تولید پادتن میکنند. این پادتن مانند تکتیرانداز حرفهای
به نبرد مهاجم میرود.
فعال شدن این فرایند تنها درصورتی ممکن است که سیستم ایمنی بدن درست
عمل کند. در این فرایند ویتامین C هم اهمیت
شایانی دارد. به عنوان مثال این ویتامین در واکنشی که به آن "رادیکالهای
اکسیژن" گفته میشود، مورد نیاز است. این رادیکالها توسط سیستم ایمنی تولید
میشوند وسلاح دیگری برای مبارزه با ویروسها و باکتریها هستند.
ویتامین C درتولید آنتیبادیها
هم مشارکت دارد. بدون آنتیبادی بدن نمیتواند از پس ویروس کرونا برآید.
ایزابل شیفر، متخصص ژنتیک به دویچهوله میگوید: «برای همین است که
بیماران مبتلا به ویروس کرونا که تحت مراقبتهای ویژه قرار میگیرند با دوز بالای
ویتامین C تحت درمان قرار میگیرند.»
شیفر سخنگوی علمی بنیاد "برای همیشه سالم" است که یکی از
زمینههای تخصصی فعالیت آن، تحقیق درمورد زندگی سالم تا دوران سالمندی است.
پژوهشگران این بنیاد رویکرد جامعی به تمام شاخههای علمی ازجمله "طبیعی درمانی"
دارند.
"طبیعی درمانی" (Naturopathy) به قدرت
شفابخشی درونی بخصوص توانایی ذاتی بدن برای مبارزه با بیماریها و شفای خود استوار
است وبسیاری به آن ایمان دارند.
شیفر میگوید او وهمکارانش درمورد گیاهان دارویی مورد استفاده در"طبیعی
درمانی" که اثربخشی آن درمطالعات بالینی تأیید شده، تحقیق میکنند؛ گیاهانی
که میتوانند به کاهش علائم بیماری یا کاهش عفونت دربدن کمک کنند.
شیفر البته همزمان تأکید میکند که "طبیعی درمانی" نمیتواند
جایگزینی برای دانش پزشکی مدرن باشد، اما میتواند مکمل آن باشد.
ازجمله گیاهانی که شیفر وهمکاران اوفکر میکنند میتوانند درمقابله با
ویروس کرونا مؤثرباشد گیاه آقطی سیاه (انگور کولی)
Elderberry است. مطالعات بالینی نشان داده که عصاره این
گیاه، احتمال سرماخوردگی را کاهش میدهد و مدت زمان درگیری فرد با مشکلات تنفسی
مرتبط با آنفولانزا را هم کمتر میکند.
اثر مثبت این گیاه هیچ ارتباطی با خرافات ندارد وتحقیقات بیوشیمی نشان
میدهد که عصاره آن حاوی ویتامینهای بسیار وعناصر کمیاب است. ایزابل شیفر وآدریان
گومبرت هردو براین عقیده هستند که بهتر است با مصرف مکملهای غذایی، دوز مصرفی ویتامین
و سایر ریز مغذیها را دربرنامه غذایی خود افزایش دهید. البته اغلب این مکملها
حاوی ویتامین D نیستند.
موسسه فدرال ارزیابی ریسک (BfR) درآلمان
البته همچنان تأکید دارد که "اساساً ، یک رژیم متعادل ومتنوع تمام مواد لازم
برای سلامت بدن را تأمین میکند." البته این مؤسسه هم اذعان میکند که
گاه استثناءهایی وجود دارد.
مثلأ در دوران بارداری وشیردهی نیاز بدن مادر به مواد مغذی افزایش
پیدا میکند. افراد مسن هم گاه نمیتوانند رژیم غذایی سالم را رعایت کنند ودرشرایط
فعلی، نخستین گروه درخطرهستند.
پژوهشگران درنهایت میگویند توجه به عملکرد سالم سیستم ایمنی بدن باید
مورد توجه بیشتری قرارگیرد چون درشرایطی مانند شرایط کنونی که جهان درگیر یک
پاندمی است، نقش مهمی درجلوگیری ازابتلا به بیماری بازی میکند واهمیت آن کمتر از
تأکید برشستن کامل دستها نیست.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر