۱۳۹۶ تیر ۲, جمعه

ایران با نرخ باروری کم درردیف 10کشورپرجمعیت درگزارش سازمان ملل متحد


افزایش جمعیت درجهان وقرارگرفتن ایران درکنارکشورهای پرجمعیت با نرخ باروری کم، چه پیامدهایی خواهد داشت؟
ر.فردا: سازمان ملل متحد درتازه‌ترین گزارش خود درمورد رشد جمعیت در جهان، می‌گوید شمار ساکنان کره زمین تا سال ۲۰۵۰ به ۹.۸ میلیارد نفر خواهد رسید. در این گزارش ایران در کنار چین، آلمان، ژاپن یا آمریکا در میان ۱۰ کشور پرجعیت جهان با نرخ باروری کم قرار گرفته‌است.
جمعیت ساکنان زمین از ۷.۶ میلیارد نفر در سال جاری میلادی، به ۹.۸ میلیارد نفر در سال ۲۰۵۰ خواهد رسید؛ و آن‌طور که سازمان ملل می‌گوید هند، پاکستان و هفت کشور دیگر عامل اصلی این افزایش جمعیت خواهند بود.
بنا بر برآوردهای تازه ملل متحد، هند، نیجریه، کنگو، پاکستان، اتیوپی، تانزانیا، ایالات متحده، اوگاندا و اندونزی، در صدر فهرست کشورهایی قرار دارند که در روند افزایش جمعیت طی سه دهه پیش رو نقش خواهند داشت. هند تا هفت سال آینده جای چین را به‌عنوان پرجمعیت‌ترین کشور جهان خواهد گرفت.
ایران، چین، برزیل،آمریکا، روسیه، ژاپن، ویتنام، آلمان، تایلند وبریتانیا، نیز درصدر کشورهای پرجمعیت جهان با نرخ باروری کم قرار دارند. به این معنی که افزایش نسل جوان کم‌تر از سطح لازم برای جایگزینی با نسل سالخورده است. برآوردها نشان می‌دهد برای جایگزینی لازم به ۲.۱ کودک به ازای یک مادر، نیاز است. یعنی به ازای هر ۱۰ مادر، باید ۲۱ کودک متولد شود. گزارش سازمان ملل حاکی‌ست شمار بیشتری از کشورهای جهان در حال پاگذاشتن به سطحی پایین‌تر از سطح لازم هستند.
نتایج یک نظرسنجی در دی ماه سال ۱۳۹۴ نشان می‌داد که مواردی مانند «تحولات چشمگیر درشکل و ویژگی‌های خانواده» طی نیم قرن گذشته٬ «انتقال خانواده از گسترده به هسته‌ای» یا «تغییر نقش‌های جنسیتی زنان و مردان» و «کاهش نرخ باروری در ایران» طی سه دهه گذشته کاملا محسوس بوده است. همچنین بی‌تمایلی به فرزندآوری در شهری مانند تهران، در بین مردان ۱.۵ برابر بیشتر از زنان بوده‌است. ←​بیشتر بخوانید
درگزارش سازمان ملل گفته شده بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵، ۴۷ کشور جهان با پایین‌ترین میزان توسعه، بیش از ۴.۳ زایمان به‌ازای هرمادر را به خود اختصاص دادند. درنتیجه جمعیت ۲۶ کشور آفریقایی تا سال۲۰۵۰ دست‌کم دوبرابر جمعیت فعلی خواهد شد. نیجریه درصدرکشورهای جهان ازنظر رشد جمعیت قراردارد وتا آن سال جمعیتی بیشترازایالات متحده خواهد داشت.
اما موضوع دیگری که دراین گزارش ازاهمیت برخوردار است، افزایش ناهماهنگ جمعیت در کشورهای فقیر وکم‌تر توسعه‌یافته و نگرانی‌ها در مورد منابع خوراکی و آشامیدنی برای این جمعیت عظیم در سال‌های آینده است.
همزمان جمعیت در کشورهای توسعه‌یافته به‌طور هدفمندی رو‌به‌کاهش است و جایگزینی نسل جدید نیز در حال تنزل. سازمان ملل می‌گوید روند مهاجرت و عزیمت پناهجویان، به‌ویژه به اروپا، کمی از شدت کاهش جمعیت در این مناطق می‌کاهد، هرچند همچنان جلوی کاهش کلی آن را نخواهد گرفت.
------------  
سازمان ملل متحد: ایران با نرخ باروری کمتر درمیان پرجمعیت‌ترین کشورهای جهان
بی بی سی: سازمان ملل متحد درتازه‌ترین گزارش خود درمورد رشد جمعیت درجهان، می‌گوید حدود دومیلیارد نفر ازسال ۱۹۹۰ تا امسال به جمعیت جهان اضافه شده است. دراین گزارش ایران درکنار چند کشور دیگر ازپرجمعیت‌ترین کشورهای جهان با نرخ باروری کم ‌است.
همچنین پیش‌بینی می‌شود که جمعیت ساکنان زمین تا ۱۳سال دیگر یعنی ۲۰۳۰ میلادی، به ۸.۶ میلیارد نفر برسد وتا سال ۲۰۵۰ هم به حدود ۱۰ میلیارد نفر.
آن‌طور که سازمان ملل می‌گوید هند، پاکستان وهفت کشور دیگر عامل اصلی این افزایش جمعیت خواهند بود.
دربعضی ازاین کشورها، هریک زن به طور متوسط بیش ازچهار کودک به دنیا می‌آورد؛ مشکلی که ریشه دربیسوادی، فقر فرهنگی و نبود امکانات پیشگیری از زاد و ولد دارد.
با این که نرخ زاد و ولد در جهان پایین آمده، اما درکشورهای درحال توسعه همچنان بالاست. به همین دلیل ساکنان کره زمین همچنان بیشتر می‌شوند اما با سرعتی کمتر.
ایران
دراین گزارش ایران درکنار چین، آلمان، ژاپن وآمریکا درمیان۱۰کشور پرجمعیت جهان با نرخ باروری کم قرارگرفته‌است.
درایران، نرخ باروری درسالهای اخیر، سیری نزولی داشته وحالا به حدود ۱.۲۴ درصد رسیده است.
جمعیت کشور به سرعت رو به پیر شدن است. بعضی میگویند ترس از فرزند آوری گریبان خانواده ها را گرفته است.
سیاست‌ها وبرنامه‌های حکومت هم برای ترغیب مردم به فرزند آوری کارساز نبوده است.

هیچ نظری موجود نیست: