۱۴۰۲ اردیبهشت ۲۱, پنجشنبه

تلاش علیه اعدام در ایران جهانی شده

کارشناسان سازمان‌ملل خواستارتوقف‌اعدام‌ها شدند

شماری از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل از جمله جاوید رحمان «گزارشگر ویژه سازمان ملل درامور حقوق بشر ایران» روز سه‌شنبه ۹ مه، ضمن محکومیت اعدام‌های فزاینده اخیر درایران خواهان توقف احکام اعدام دراین کشور شدند.

به گزارش صدای آمریکا، این کارشناسان با اشاره به اعدام «حبیب اسیود»، «یوسف مهرداد» و«صدرالله فاضلی زارع»،‌ اجرای این احکام را فاقد وجاهت قانونی دانستند و اعلام کردند محاکمه بسیاری از این افراد فاقد ضمانت‌های دادرسی عادلانه و به دور از استانداردهای بین‌المللی دادرسی بوده است.

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل همچنین اعدام «حبیب اسیود» را با وجود درخواست‌های مکرر نهادهای حقوق بشری و جامعه بین‌المللی، بسیار «نگران‌کننده» دانستند و اعدام یوسف مهرداد وصدرالله فاضلی زارع را به اتهام توهین به مقدسات، توهین به اسلام و پیامبر به شدت «ناعادلانه» خواندند.

آنها همچنین تصریح کردند: «اظهارنظر، انتقاد از رهبران مذهبی، یا تفسیر آموزه‌های دینی واصول اعتقادی بدون آنکه حامی نفرت‌انگیزی، تبعیض، خصومت یا خشونت باشد، هرگز شایسته جرم‌انگاری نیست چه رسد به آنکه منجر به اعدام‌های حکومتی شود.»

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل از مقامات جمهوری اسلامی خواستند تا ضمن تعلیق همه احکام اعدام صادره، مجازات اعدام را به طور کامل لغو و قانون اساسی و قانون جزا را برای منع اعدام وتخفیف همه احکام اعدام اصلاح کنند وبیش از این ازاعدام به عنوان ابزاری برای سرکوب سیاسی علیه معترضان، مخالفان واقلیت‌ها استفاده نکنند.

براساس قوانین بین‌المللی، مجازات اعدام تنها می‌تواند برای جرائمی درنظر گرفته شود که ازآن با عنوان «جدی‌ترین جنایات» یاد می‌شود، ضمن آن که متهم باید دریک روند قانونی ازهمه تضمین‌های محاکمه عادلانه بهره‌مند باشد.

درهفته‌های گذشته موج تازه از اجرای احکام اعدام درایران به راه افتاده که اعتراض نهادهای مدنی و سازمان‌های بین المللی را درپی‌داشته است.

ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز روز گذشته خواستار توقف اعدام‌ها شد.

ولکر تورک در بیانیه‌ای از مقامات ایرانی خواست تا مثل بسیاری از کشورها مجازات اعدام را لغو و روند اجرای اعدام‌ها را متوقف کنند.

وی با بیان اینکه درسال جاری حداقل ۲۰۹ نفر درایران اعدام شده‌اند، گفت: این اشخاص عموما زندانیان جرایم مواد مخدر و اعضای اقلیت‌های این کشور بوده‌اند. البته شمار دقیق اعدام‌ها به دلیل عدم شفافیت دولت مشخص نیست واین تعداد احتمالاً بیشتر خواهد بود.

تورک با اشاره به اینکه ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین مجازات اعدام را درجهان اعمال می‌کند و سال گذشته ۵۸۰ نفر دراین کشور اعدام شدند، افزود: این یک رکورد شنیع است، به ویژه با توجه به اجماع فزاینده درمورد لغو جهانی مجازات اعدام.

-------------------------- 

اتحاد ایرانیان علیه اعدام؛ «همه با هم هستیم»

خانواده‌های دادخواه هشتگی را با عنوان «همه با هم هستیم» در توییتر به راه انداختند که در یک شبانه‌روز وتا لحظه تنظیم این گزارش، از۲۹۰ هزار توییت گذشت. هم‌زمان، کاربران شبکه‌های اجتماعی هشتگ «مهسا امینی» را هم برای باردیگر ترند کردند.

این هشتگ به منظور اتحاد و یگانگی از سوی خانواده‌های دادخواه وحساب کاربری ۱۵۰۰ تصویر برای نجات جان سعید یعقوبی،مجید کاظمی وصالح میرهاشمی، سه معترضی که درپرونده موسوم به«خانه اصفهان» به اعدام محکوم شده‌اند،زده شد.

از روز گذشته که فرجام‌خواهی این سه جوان رد و حکم اعدامشان تایید شد، خانواده‌های دادخواه با هشتگ «همه با هم هستیم» به حمایت از آنان پرداختند و در ادامه بسیاری از گروه‌ها و چهره‌های سیاسی و مدنی و کاربرانی با عقاید سیاسی گوناگون آن را تبلیغ و بازنشر کردند.

خانواده شماری از قربانیان جمهوری اسلامی مانند محمدحسن ترکمان، رامین فاتحی، مهرگان زحمتکش، رضا شهپرنیا، عرفان رضایی نوایی، مینو مجیدی، ابوالفضل آدینه‌زاده، آمنه شهبازی‌فرد، جواد حیدری، فریدون محمودی، محمدرسول مومنی‌زاده، میلاد سعیدیان‌جو و ...، با انتشار متنی مشترک، این هشتگ را در توییتر پربازدید کردند.

در متن مشترک این خانواده‌های دادخواه آمده است: «بعد از کشتن برادرم/خواهرم/ پسرم/ دخترم/ مادرم/ پدرم ...، تنها امید خانواده من برای دادخواهی به شما مردم شریف ایران بوده و هست. جان صدها نفر از ما در خطر است. کنار هم باشیم و اجازه ندهیم زندگی جان‌های بیشتری را از ما بگیرند

هم‌زمان برخی از این خانواده‌ها و تعداد دیگری از کاربران تاکید کردند این هشتگ برای یادآوری اتحاد مردم و حمایت از جوانانی است که جانشان از سوی جمهوری اسلامی در خطر است و استفاده از آن برای «تفرقه انداختن، جناح‌بندی‌ها و تخریب مخالفان»، امری غیراخلاقی است.

کاربران می‌گویند هشتگ «همه با هم هستیم» بخشی از یکی از شعارهای اصلی مردم معترض در خیابان‌ها در مواجهه با ماموران حکومتی بوده که در آن خطاب به حکومت می‌گفتند: «بترسید، بترسید، ما همه با هم هستیم».

شماری از کاربران هم به آخرین جمله غزاله چلابی، از کشته‌شدگان خیزش «زن، زندگی، آزادی» اشاره کردند که پیش از شلیک گلوله ماموران حکومتی خطاب به تجمع‌کنندگان می‌گفت: «نترسید نترسید ما همه با هم هستیم ....»

فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری، از جوانان کشته‌ شده در جریان اعتراضات سراسری، در توییتی نوشت: «خانواده‌های دادخواه با مردم در مسیر انقلاب زن زندگی آزادی همراهند؛ مردم هم ما را تنها نمی‌گذارند و با هم، متحد و آگاه و استوار، در مسیر پیروزی گام برمی‌داریم. این اتحاد رمز پیروزی ماست

حامد اسماعیلیون، از خانواده‌های دادخواهان هواپیمای اوکراینی هم در توییتی با استفاده از این هشتگ نوشت: «در اعتراض به اعدام‌های پرشمار، دراعتراض به حکم اعدامِ بی‌گناهانی که زیر تیغِ ستمگران گرفتار شده‌اند؛ به خیابان‌های جهان برمی‌گردیم

سعید افکاری، برادر نوید افکاری هم که در چندین توییت از این هشتگ استفاده کرده بود، یادآور شد: «پدرم می‌گه در زندان قزوین، منوچهر بختیاری با صلابت ازم استقبال گرمی کرد و نشون داد که حتی در زندان‌های جمهوری اسلامی، همه با هم هستیم

کاربری هم با انتشار عکس محمد حسینی، از اعدام‌شدگان خیزش انقلابی مردم نوشت: «تا روز دیدن قاضی جنایتکاری که حکم قتل تو رو داد در صندلی‌ متهم، همه با هم هستیم

یکی دیگر از کاربران هم با انتشار عکس محمدمهدی کرمی همراه با این هشتگ، نوشت: «برای جوانی که پیش از اعدام به هم‌بندی‌هایش گفته بود اگه انقلاب شد پا نشید برید میدون آزادی برقصید، بیایید جلوی در زندان منم آزاد کنید

انتشار تصاویری از اعتراضات سراسری که هم‌بستگی و حضور پرشمار مردم را در خیابان‌های سراسر ایران نشان می‌دهند، پرتکرارترین محتوای به کار گرفته شده در توییتر با این هشتگ است.

در این اتحاد، کاربران با نام بردن از معترضان کشته‌ و اعدام‌شده مانند نیکا شاکرمی، سارینا اسماعیل‌زاده، خدانور لجه‌ای، کیان پیرفلک، مهران سماک، حدیث نجفی، محمد حسینی، محمدمهدی کرمی و ده‌ها قربانی دیگر جمهوری اسلامی، به یاد همدیگر آوردند و از همدیگر خواستند تا برای نجات جان فرزندان این خاک یک بار دیگر کنار هم بایستند.

برگرفته از ایران امروز 10.05.2023

https://www.iran-emrooz.net/index.php/news1/more/107949/

هیچ نظری موجود نیست: