۱۴۰۴ تیر ۱۵, یکشنبه

گرد هم آیی رهبران کشورهای بلوک بریکس در ریودوژانیرو

قدرت‌نمایی جدید بریکس در ریودوژانیرو؛ گسترش نفوذ جهانی وتداوم انتقاد از غرب

اخبار روز: رهبران کشورهای عضو گروه بریکس، که اکنون شامل ایران، عربستان سعودی، اندونزی و دیگر کشورهای نوظهور شده است، روز یکشنبه در اجلاس سران این بلوک در ریودوژانیرو گرد هم آمدند تا خواستار اصلاح نهادهای جهانی تحت سلطه غرب شوند و از نقش خود به‌عنوان مدافع چندجانبه‌گرایی در نظم جهانی شکننده دفاع کنند.

به گزارش رویترز، لوئیس ایناسیو لولا دا سیلوا، رئیس‌جمهور برزیل، در سخنرانی خود در نشست تجاری بریکس گفت: «در برابر بازگشت حمایت‌گرایی، این بر عهده کشورهای نوظهور است که از رژیم تجارت چندجانبه دفاع و معماری مالی جهانی را اصلاح کنند

لولا تأکید کرد که کشورهای بریکس اکنون بیش از نیمی از جمعیت جهان و حدود ۴۰ درصد از تولید اقتصادی جهان را دراختیار دارند.

اجلاس امسال اولین نشست سران با حضور رسمی اندونزی به‌عنوان عضو کامل بریکس است. این گروه که در سال ۲۰۰۹ با حضور برزیل، روسیه، هند و چین پایه‌گذاری شد، در سال‌های بعد آفریقای جنوبی، و در سال گذشته مصر، اتیوپی، اندونزی، ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی را نیز به خود افزود.

با این حال، غیبت شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، که نخست‌وزیر خود را به‌ به اجلاس فرستادهد، و حضور ولادیمیر پوتین به‌صورت مجازی به‌دلیل حکم بازداشت بین‌المللی، اندکی از وزن دیپلماتیک اجلاس خواهد کاست. به جای پوتین لاووروف وزیر خارجه روسیه در این اجلاس شرکت دارد. نارندرا مودی نخست‌وزیر هند و سیریل رامافوسا رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی، در محل اجلاس حضور مستقیم دارند. از طرف جمهوری اسلامی عباس عراقچی وزیر خارجه دولت پزشکیان در این اجلاس شرکت کرده است.

بر اساس گفته‌های منابع آگاه، حضور رقبای منطقه‌ای و تنوع سیاسی-اقتصادی اعضای جدید، رسیدن به اجماع را دشوارتر کرده است. مذاکرات پیش از اجلاس برای تدوین بیانیه‌ای مشترک درباره مسائل حساسی مانند جنگ غزه، تنش‌های ایران و اسرائیل، و اصلاحات شورای امنیت سازمان ملل با چالش‌های زیادی همراه بود.

گزارش‌ها حاکی است برای رفع اختلاف‌نظر میان کشورهای آفریقایی بر سر نماینده این قاره در شورای امنیت اصلاح‌شده، توافق شده است از نامزدی برزیل و هند حمایت شود، اما نماینده آفریقا بعداً مشخص شود.

اعضای بریکس همچنان با لحن انتقادی به سیاست‌های تجاری ایالات متحده، به‌ویژه رویکرد «اول آمریکا» ترامپ، واکنش نشان دادند. در نشست وزرای بریکس در ماه آوریل، اعضا نگرانی خود را از «اقدامات یک‌جانبه و حمایت‌گرایانه‌ی غیرموجه، از جمله افزایش بی‌رویه تعرفه‌های گمرکی متقابل» ابراز کرده بودند.

برزیل که در نوامبر امسال میزبان اجلاس اقلیمی سازمان ملل نیز هست، تلاش دارد نشان دهد کشورهای در حال توسعه به شکل جدی در مقابله با تغییرات اقلیمی نقش‌آفرینی می‌کنند. چین و امارات در دیدارهایی با وزیر اقتصاد برزیل آمادگی خود را برای سرمایه‌گذاری در پروژه حفاظت از جنگل‌های استوایی جهان اعلام کردند.

درادامه گزارش رویترز آمده است: گسترش بریکس به بیش از ده عضو، قدرت دیپلماتیک این بلوک را درسطح جهانی افزایش داده است، اما تنوع منافع و پیچیدگی‌های ژئوپلیتیکی، چالش‌هایی جدی برای همگرایی مواضع ایجاد کرده است. با وجود این، بیش از ۳۰ کشور دیگر علاقه‌مندی خود را برای عضویت یا شراکت در بریکس اعلام کرده‌اند؛ نشانه‌ای از جایگاه رو به رشد این گروه در نظم جهانی در حال تغییر.

اخبار روز یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴- 6یولی 2025

https://akhbar-rooz.com/1404/04/15/22344/

هیچ نظری موجود نیست: