ورود واحدهای نظامی روسیه به اوستیای جنوبی
ریشههای درگیری : درگیری دراین منطقه پس از فروپاسی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال گرجستان آغاز شد. اوستیایی جنوبی از نظر حقوق بینالملل جزئی از خاک گرجستان است اما ساکنان آن که اکثراً روستبارند، خواهان جدایی از گرجستان هستند. درسال 2006 ساکنان اوستیای جنوبی با برگزاری همه پرسی، استقلال خود را از گرجستان اعلام کردند اما این استقلال هنوز از سوى جامعه جهانى به رسیمت شناخته نشده است.
ورود واحدهای نظامی روسیه به اوستیای جنوبی
واحدهای ارتش روسیه وارد اوستیای جنوبی شدهاند و در شینوالی، مرکز استان اوستیای جنوبی، درگیری شدیدی میان ارتش گرجستان و جداییطلبان در جریان است. مقامهای محلی از کشته شدن بیش از هزار نفر خبر میدهند. این خبرها هنوز از سوی منابع بیطرف مورد تایید قرار نگرفته است.
ادوارد کوکایتی، رئیسجمهور خودخواندهی اوستیای جنوبی، دولت گرجستان را مسئول آغاز درگیریها اعلام کرد و یک وزیر محلی در اوستیا، از کشته شدن بیش از هزار نفر خبر داد. گفته میشود تعدادی سرباز روسی نیز در میان کشتهشدگان وجود دارد. وزارت کشور گرجستان اعلام کرد هواپیماهای روسی به یک پایگاه نظامی در ۲۵ کیلومتری تفلیس، پایتخت گرجستان حمله کردهاند.
کاروانی طولانی از تانکها و واحدهای نظامی روسیه در حال حرکت به سوی اوستیای جنوبی هستند. صبح امروز واحدهای روسی یک تونل استراتژیک را در این استان به کنترل خود درآوردند. این تونل مهمترین کانال رساندن اسلحه و تجهیزات به جداییطلبان مورد حمایت روسیه است.
دولت گرجستان میگوید برای بازپسگیری کنترل استان اوستیای جنوبی و اعادهی نظم و قانون به این منطقه هجوم آورده است. اما سرگئی لاروف، وزیر خارجه روسیه از "پاکسازی قومی در روستاهای اوستیای جنوبی" توسط ارتش گرجستان خبر میدهد. به گفتهی وزیر خارجه روسیه، شمار فراریان در حال افزایش است و "نشانههای فاجعه انسانی" در حال پدیدار شدن هستند.
دیمیتری مدودف، رئیس جمهورروسیه، دلیل ورود نظامیان روسیه به اوستیای جنوبی را "تقویت واحدهای صلح روسیه" در اوستیا و "دفاع از شهروندان روسی" اعلام کرد. مدودف گفت: «من به عنوان رییس جمهور باید از جان شهروندان روسیه در هرجایی که باشند، دفاع کنم.» در اوستیای جنوبی دهها هزار شهروند روستبار زندگی میکنند.
درخواست حمایت از آمریکا
برعکس مقامهای روسیه، میخائیل ساکاشویلی، رئیسجمهور گرجستان، جداییطلبان اوستیای جنوبی و روسیه را مسئول بالاگرفتن بحران و آغاز درگیریها معرفی کرد. رئیسجمهور گرجستان پیش از ظهر روز جمعه در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد، کشورش در برابر یک مداخلهی نظامی گسترده قرارگرفته است.
ساکاشویلی همچنین امروز در گفتوگویی با شبکهی خبری سی.ان.ان گفت، "روسیه در کشور خود ما با ما در حال جنگ است." ساکاشویلی در این گفتوگو از ایالات متحدهی آمریکا تقاضای پشتیبانی کرد. او گفت، به نفع آمریکاست که از گرجستان حمایت کند. رئیسجمهور گرجستان افزود: «بحث برسر تنها گرجستان نیست، بلکه مسئله آمریکا و ارزشهای این کشور است. ما کشوری دوستدار آزادی هستیم که در حال حاضر مورد تهاجم قرار گرفته است.»
با این حال وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد، واشنگتن تاکنون از سوی گرجستان درخواست رسمی برای کمک دریافت نکرده است. یک سخنگوی وزارت دفاع آمریکا شامگاه روز جمعه اعلام کرد تنها یک تماس رسمی با دولت گرجستان وجود داشته است. بنابر این گزارش، صدها کادر آموزش نظامی آمریکا در گرجستان به هیچوجه در درگیری میان گرجستان و روسیه دخالتی ندارند.
درخواست جامعه جهانی از طرفین درگیری
جامعه جهانی سیاستمداران هر دو طرف درگیری را به خویشتنداری و انعطاف دعوت کرد. اتحادیه اورپا، ایالات متحدهی امریکا، پیمان ناتو و دولت آلمان خواهان قطع فوری جنگ شدند.
وزارت خارجهی ایالات متحدهی امریکا اعلام کرد که یک فرستاده به منطقه میفرستد تا طرفین را برای آرامسازی اوضاع زیرفشار بگذارد. سازمان امنیت و همکاری اروپا نیز درصدد است نمایندهای به منطقه گسیل دارد.
شورای امنیت نیز بعداز ظهر روز جمعه به درخواست روسیه نشستی اضطراری تشکیل داد تا درگیری در اوستیای جنوبی را بررسی کند. گزارش شده که شورای امنیت نتوانسته بر سر اعلامیهی پیشنهادی روسیه به توافق برسد. همچنین جورج بوش رئیسجمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین، نخستوزیر روسیه که در مراسم گشایش بازیهای المپیک در پکن شرکت داشتند، حوادث اوستیای جنوبی را مورد بررسی قرار دادند.
م / خبرگزاریهای رویترز، فرانسه، آلمان
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر