نامگذاری میدانی درتهران به نام مختومقلی فراقی
*- فایل مطلب: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3989404,00.html
مختومقلی فراقی شاعر ترکمن است که درسال ۱۷۳۴ میلادی درشمال گنبد کاووس در روستای "حاجی قوشان" بدنبا آمد و در سن ۵۷ سالگی دار فانی را وداع گفت. در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی آرامگاه باشکوهی بر سر مزار ساده وی ساخته شد.
هر ساله درایران و ترکمنستان و همچنین در برخی شهرهای اروپا، از جمله درشهر کلن آلمان، همایش فرهنگی بمنظور یادبود این شاعر برگزار می شود. اشعار وی تابهحال به بسیاری از زبانهای دنیا از جمله فارسی، روسی، آلمانی و انگیسی ترجمه شده است.
قرار است شهرداری تهران یکی از میدان های شهر را بنام مختومقلی فراقی نامگذاری کند.
آرامگاه مختومقلی در جوارمزار دولت محمد آزادی، پدرش قرار دارد. پیش از انقلاب ایران مزار آنها متروکه ای بیش نبود.
مراد دوردی قاضی، صاحب انتشاراتی "قاضی" در شهرستان گنبد کاووس مزار این دو شخصیت را مرمت کرد و دیوان مختومقلی و آثار پدرش را منشتر ساخت. مختومقلی پایه گذار ادبیات مردمی ترکمن شناخته می شود.
هر سال دهها هزار نفر در آرامگاه وی گرد هم می آیند و میلاد این شاعر را در شمال ایران – آق توقای برگزار میکنند.
جایگاه مختومقلی در ادبیات ایران
دکتر غلامرضا منتظری، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان در خصوص جایگاه مختومقلی فراغی در ادبیات ایران میگوید: «مختومقلی از آنجا که از دیوانش بر می آید. در مسیر زندگی خود تلاش کرده که از تجربه شاعران بلند آوازه این مرز و بوم مثل حافظ ، سعدی، فردوسی و مولوی استفاده کند. به اعتقاد محققان و پژوهشگران، مختومقلی در حقیقت از سبک های مختلف بهره برده و ما افتخار میکنیم به وجود این چهره علمی و ارزشمند که از این سامان بپاخاست و در همین سرزمین زیست».
تصویر مختومقلی بر روی اسکناس
درسال جدید میلادی اسکناسهای ترکمنستان با طرحهای جدید وارد بازار مالی آن کشور شد. در اسکناسهای جدید عکس مختومقلی فراقی نیز به چشم می خورد. دیوان کامل این شاعر در ترکمنستان و ایران تابهحال چندین بار تجدید چاپ شده است. محافل فرهنگی ترکمنهای ایران بنام این شاعر انجمن های ادبی ایجاد کرده اند. در سال های اخیر برای شناسائی مختومقلی به ایرانیان، سایت های اینترنتی نیز به زبان های ترکمنی و فارسی راه اندازی شده است.
افتتاح تندیس مختومقلی درمسکو
محققان روسی نیز در خصوص این شاعر آثار زیادی را منتشر کرده اند. زبان روسی یکی از نخستین زبانهای دنیاست که دیوان مختومقلی به آن ترجمه شده. شهرداری مسکو نیز اخیرا تندیس مختومقلی را در یکی از میادین این شهر افتتاح کرد. در روز پرده برداری از تندیس وی در شهر مسکو، برخی از شخصیت های فرهنگی روسیه نیز شرکت کردند.
مختومقلی در تهران
بنابه گزارش خبرگزاری ایرنا قرار است شهرداری تهران نیز، یکی از میدان های شهر را بنام مختومقلی فراقی نامگذاری کند. شخصیت های فرهنگی ترکمن ایران از اقدام شهرداری تهران حمایت میکنند. ولی برخی از فعالین فرهنگی ترکمن در ایران انتقاد میکنند که شهرداری تهران دیرتراز مسئولین شهرمسکو به این فکر افتاده است.
محمد خواجه نماینده استان گلستان در شورای عالی استانهای کشور، در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا میگوید که شهردار تهران با نامگذاری در جلسه ای كه به اين منظور تشكيل شده بود موافقت كرده است. وی به نقل از شهردار تهران میافزاید: «اين طرح به شورای نامگذای شهرداری تهران ارائه شده و نتيجه آن در آينده نزديك اعلام خواهد شد». نماينده استان گلستان در شورای عالی استانهای كشور، همچنین اعلام میکند: «اين نامگذاري به منظور تجليل از مختومقلی فراغي شاعر و عارف نامي ايرانی تركمن انجام خواهد شد».
مطبوعات ترکیه نیز گزارش میدهند در آینده ای نزدیک در آنکارا پایتخت این کشورمجسمه مختومقلی را در یکی از میدان های شهر قرار دهند.
طاهر شیرمحمدی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر