۱۴۰۲ مرداد ۲۹, یکشنبه

مدافعان باسابقه حقوق بشر درتیررس مقامات ایران

دیده بان حقوق بشر: مقامات ایران مدافعان باسابقه حقوق بشر را هدف گرفته‌اند

سازمان دیده‌بان حقوق بشر دربیروت اطلاعیه‌ای منتشر کرده و نسبت به افزایش سرکوب وفشار بر فعالان مدنی ایران در آستانه سالگرد جنبش مهسا هشدار داده است. در روزهای اخیر حداقل ۱۲ فعال زنان و مدنی دستگیر شده‌اند.

دستگیری هم‌زمان ۱۲ فعال حقوق زنان دریک روز، بازداشت ۱۱ شهروند بهایی، احضار دانشجویان دانشگاه‌های امیرکبیر، علامه طباطبایی و خواجه نصیر وارعاب و تهدید خانواده‌های کشته‌شدگان جنبش زن، زندگی، آزادی برای جلوگیری از برگزاری مراسم سالگرد نمونه‌هایی از فشارهای وارده بر پیکر جامعه مدنی ایران در آستانه سالگرد این جنبش است.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر دربیروت با انتشار اطلاعیه‌ای این فشارها را محکوم کرده و از جامعه جهانی خواسته تا این موضوع را در دستور کار خود قرار دهند.

تارا سپهری‌فر، پژوهشگر ارشد ایران در دیده‌بان حقوق بشر گفته است: «دولت‌های عضو سازمان ملل که با ایران مراوده دارند باید وضعیت بد مدافعان حقوق بشر را درمرکز تعاملات خود قرار دهند».

او همچنین بازداشت هم‌زمان ۱۲ فعال حقوق بشر دراستان گیلان را “با هدف سرکوب نارضایتی عمومی از نقض حقوق و مصونیت مداوم” دانست.

صبح روز ۲۵ مردادماه، جلوه جواهری، فروغ سمیع‌نیا، متین یزدانی، یاسمین حشدری، نگین رضایی، زهرا دادرس، زهره دادرس، واحده خوش‌سیرت، شیوا شاه‌سیاه، آزاده چاوشیان و سارا جهانی، همراه با هومن طاهری از فعالان سیاسی ساکن استان گیلان در منازل شخصی خود در شهرهای رشت، انزلی، لاهیجان و فومن بازداشت شدند.

به گزارش دیده‌بان حقوق بشر، جلوه جواهری و فروغ سمیع نیا در میان گروهی از مدافعان حقوق بشر بودند که در نوامبر ۲۰۱۶ (آذر ۱۳۹۵) یک کمپین پیشگیری از خشونت خانگی به راه انداختند. هر دو آنها پیش از این در دسامبر ۲۰۱۹ (آذر ۱۳۹۸) نیز دستگیر شده بودند.

تسنیم خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران روز پنجشنبه ۲۶ مرداد (۱۷ اوت) به نقل از اداره کل اطلاعات استان گیلان از “دستگیری اعضای یک تیم تشکیلاتی” خبر داد. تسنیم این گروه را “یک تیم مرتبط با عناصر بیگانه”و “سابقه‌دار” توصیف کرده است که قصد داشته درسالگرد مرگ مهسا دست به اعتراض بزنند.

سایت بیدارزنی گزارش داده که صبح روز ۲۸ مرداد، خانواده‌های این بازداشت‌شدگان به دادسرای عمومی و انقلاب رشت رفته و خواهان پیگیری وضعیت سلامتی و اطلاع از مکان نگهداری آنان شدند.

بنا بر اطلاع دادستان، به‌جز جلوه جواهری و فروغ سمیع‌نیا برای مابقی بازداشت‌شدگان این پرونده، طی روزهای آتی، قرار وثیقه صادر خواهد شد، اما روند آزادی این دو فعال حقوق زنان، کماکان نامشخص است.

به گزارش بیدارزنی همچنین طی روزهای گذشته، فروغ سمیع‌نیا تنها بازداشتی این پرونده است که از حق تماس تلفنی محروم بوده است و این موضوع، نگرانی از وضعیت جان و سلامتی او را به‌شدت افزایش داده است.

عصر روز ۲۸ مرداد با خانواده‌های این بازداشت‌شدگان تماس تلفنی از سوی ماموران امنیتی گرفته شد وآنها به ساختمان وزارت اطلاعات رشت، احضار شدند.

افزایش فشار برخانواده‌های کشته‌شدگان

به گزارش سایت مجموعه فعالان حقوق بشر، هرانا، روز پنجشنبه ۲۶ مردادماه، محمد (کوروش) وزیری، همسر شیرین علیزاده از جانباختگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در چالوس، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. او روز ۲۸ مرداد به زندان دستگرد اصفهان منتقل شد.

شیرین علیزاده، شهروند اهل اصفهان روز ۳۱ شهریورماه ۱۴۰۱، درجریان اعتراضات سراسری درچالوس، هنگامی که درخودرو کنار همسرش مشغول فیلمبرداری از تظاهرات بود، هدف اصابت گلوله قرار گرفته و کشته شد.

همچنین روز پنج‌شنبه ۲۶ مرداد مهسا بصیرتوانا خواهر مهران بصیرتوانا یکی دیگر از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری در استان گیلان دستگیر شد.

شنبه ۲۱ مرداد ماه نیز شیرین نجفی، خواهر حدیث نجفی از کشته شدگان اعتراضات درکرج وبرادر حمیدرضا روحی،‌ که در غرب تهران کشته شد دراستوری‌هایی دراینستاگرام ازمردم ایران برای همراهی با آنها درطول ماه‌های گذشته قدردانی کردند ونوشتند که درآستانه سالگرد‌ آنها هیچ فعالیتی درشبکه‌های اجتماعی خود نخواهند داشت.

همچنین روز چهارشنبه ۲۵ مرداد خبری مبنی بر دستگیری یک بلاگر سفربه نام الهه عسگری منتشر شد. به نوشته استوری برادرش دراینستاگرام او به اداره گذرنامه مراجعه کرده بود تا پاسپورت ضبط‌شده‌اش را پس بگیرد اما توسط ضابطین وزارت اطلاعات بازداشت وپس از تفتیش محل سکونتش به زندان اوین منتقل شد.

افزایش فشار بر دانشجویان

کانال تلگرامی شوراهای صنفی دانشجویان کشور ازافزایش فشار بر دانشجویان درآستانه سالگرد جنبش مهسا خبر داده است. به نوشته این کانال تلگرامی، “تا کنون دست کم ۱۳ دانشجو در دانشگاه جندی‌شاپور اهواز، ۱۰ دانشجو در دانشگاه امیرکبیر وچند دانشجو هم در دانشگاه صنعتی اصفهان، تماس‌هایی تهدیدآمیز دریافت‌ کرده‌اند وبه دفاتر پیگیری احضار شده‌اند”. 

این کانال درادامه نوشته است:  «به موازات احضارهای حراست و نهادهای امنیتی جهت تهدید و اخذ تعهدنامه‌های غیرقانونی، کمیته‌ها‌ی انصباطی نیز دانشجویان را تهدید و‌ احضار کرده‌‌اند. این احضارها در راستای پرونده‌سازی‌های جدید برای دانشجویان و ایجاد رعب و تهدید آنان صورت می‌گیرد. تا کنون از دانشگاه تهران، علوم‌پزشکی اصفهان وفردوسی مشهد این احضاریه‌ها گزارش‌ شده‌اند

تارا سپهری‌فر پژوهشگر ارشد ایران در دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید: «اعتراضات خیابانی شاید کاهش یافته باشند، اما مقامات به سرکوب خود ادامه می‌دهند و مدافعان باسابقه حقوق بشر و جامعه مدنی را هدف گرفته‌اند». 

 منبع: اخبار روز، ۲۹مرداد ۱۴۰۲- 20 اوت 2023 ، لينک کوتاه https://akhbar-rooz.com/?p=213369 

هیچ نظری موجود نیست: